Κινέζικη Ιατρική και ελαφριά κατάθλιψη

acumeridiansoldΠοιες είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η Κινέζικη Ιατρική σε περιπτώσεις ελαφριάς κατάθλιψης;

Η Κινέζικη Ιατρική (ΚΙ) είναι ένα ιατρικό σύστημα το οποίο περιέχει διαφορετικές μεθόδους θεραπείας. Στην Ελλάδα από την δεκαετία του 70 έχουμε γνωρίσει την ΚΙ κυρίως μέσω του βελονισμού, ενώ την τελευταία δεκαετία γίνεται περισσότερο γνωστή η Κινέζικη βοτανοθεραπεία και η Κινέζικη χειρομάλαξη (τουί να).
Στα μεγάλα νοσοκομεία της ΚΙ της Κίνας οι περιπτώσεις ελαφριάς κατάθλιψης αντιμετωπίζονται κυρίως με το βελονισμό, την Κινέζικη βοτανοθεραπεία ή το συνδυασμό τους. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών έχει αποδειχτεί πρακτικά μέσω της μακρόχρονης χρήσης τους και με έρευνες που πραγματοποιούν πανεπιστήμια ΚΙ στην Αμερική, τον Καναδά, την Κίνα και την Ευρώπη.

Πώς ακριβώς αυτές επιδρούν στον οργανισμό βελτιώνοντας τη διάθεση;

Η Κινέζικη Ιατρική (ΚΙ) παραδοσιακά χρησιμοποιεί την δική της γλώσσα για να περιγράψει τα αίτια που προκαλούν αλλαγές στη διάθεση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία επιδρά στον οργανισμό. Με απλά λόγια αναφέρεται πως εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τον οργανισμό δημιουργώντας  ανισορροπία. Η ανισορροπία αυτή δεν επηρεάζει περιορισμένο τμήμα του οργανισμού, αλλά το σύνολο του σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Οι θεραπείες της ΚΙ βοηθούν την επανάκτηση της χαμένης ισορροπίας οδηγώντας  στην υγεία. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες με θέμα τον τρόπο δράσης του βελονισμού και της βοτανοθεραπείας. Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιεί ορυκτά, φυτικά και ζωικά μέρη, τα οποία περιέχουν ενεργά φυσικά συστατικά που έχουν ηρεμιστική, αναλγητική, αντικαταθλιπτική, αγχολυτική και άλλες δράσεις. Ο βελονισμός προκαλεί τη διέγερση υποδοχέων του περιφερικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό). Χάρη στη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και ως αποτέλεσμα αυτού και τη διέγερση του ενδοκρινικού συστήματος, ο βελονισμός αντιμετωπίζει ψυχικές καταστάσεις όπως  η κατάθλιψη μέσω αντικαταθλιπτικής, αγχολυτικής, παυσίπονης δράσης και μέσω της βελτίωσης της εγκεφαλικής αιματικής ροής.

Είναι σκόπιμο να δοκιμάσει το βελονισμό ο καταθλιπτικός και γιατί;

Ο καταθλιπτικός ασθενής θα ωφεληθεί από το βελονισμό. Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς την κλασσική φαρμακευτική αγωγή. Ο βελονισμός εκτός από την αντιμετώπιση του προβλήματος του ψυχισμού θα ωφελήσει ταυτόχρονα και συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη όπως αϋπνία, κόπωση, πονοκέφαλος, γαστρεντερικά προβλήματα (μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα) απώλεια βάρους ή παχυσαρκία, αυχεναλγία, οσφυαλγία.

Δημητρίου Γιάννης M.D.  Msc. TCM

ΠΗΓΗ: yinyang.gr

Ετικέτες: , , ,

About soulbodygr

Προσπαθώντας να βρούμε τον εαυτό μας στη σύγχρονη εποχή-προβληματισμοί, αγωνίες, πληροφόρηση, μάθηση, εφαρμογή στην πράξη. Είμαστε η Ιφιγένεια (εναλλακτική θεραπεύτρια) και η Κατερίνα (ψυχολόγος), και με φίλους επαγγελματίες ψυχικής και σωματικής υγείας προσεγγίζουμε ζητήματα, που αφορούν στο άτομο και την οικογένεια με ολιστικό τρόπο. Σας καλοσωρίζουμε στη παρέα μας.

Σχολιάστε

Το Blog μιας Μαμας

Απο τη Λυδία Θεοχάρη

SoulBodygr

Ψυχοσωματικές Προσεγγίσεις

Ψυχοσωματικές Προσεγγίσεις

CrisisMed Blog Forum

Ψυχοσωματικές Προσεγγίσεις